به عنوان اولین پلتفرم برگزاری مسابقات معماری در ایران، استارتاپ “طرح تو طرح” با اعلام جذب سرمایه، نقطهی عطفی در تاریخ ۷ سالهی فعالیت خود را برای فراهم سازی زیرساخت دیجیتال و فناورانه برای اکوسیستم معماری و ساختوساز کشور برشمرد. مدیران این پلتفرم اعلام کردند که ارزش پروژههایی که در این پلتفرم به مسابقه گذاشته شده، نزدیک به ۴۰ هزار میلیارد تومان است، اما معماری اصولی تنها در کمتر از ۵ درصد پروژههای کشور به کار گرفته میشود. این پلتفرم پس از جذب سرمایه، در پی افزایش استفاده از خدمات و هنر معماری در پروژهها خواهد بود.
در طول کنفرانس خبری که در پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳ در خانه کارمان تهران برگزار شد، رسول مدرس، همبنیانگذار و رییس هیاتمدیرهی پلتفرم “طرح تو طرح”، در گزارشی از تاریخچه و انواع مسابقات معماری در جهان سخن گفت: “مسابقات معماری به روشهای مختلفی در دنیا برگزار میشوند. اما با رشد فناوری دیجیتال، برگزاری مسابقات برای پروژههای بخش خصوصی که برای پروژههای واقعی، و نه صرفا جوایز برگزار میشوند، گستردهتر و برای همه در دسترستر شدهاند. این امر باعث شده معماران به طیف وسیعی از کارفرمایان و پروژههای با نیاز معماری، دسترسی داشته باشند و از طرفی، سازندگان و کارفرمایان، بتوانند به تناسب با هر پروژه، ایدهها و طرحهای مختلف را بررسی و بر اساس نیاز خود کار را به طرح و معمار برگزیده واگذار کنند.”
مدرس، با اشاره به اینکه از ۱۵۰ هزار جواز ساختمانی صادر شده در سال گذشته در ایران، کمتر از ۵ درصد از پروژهها از حضور یک معمار با شاخصههای معماری واقعی بهره بردهاند، تاکید کرد: “باعث تاسف است که ۹۵ درصد از ساختمانهای ساخته شده در کشور، هیچگونه ایدهی معماری خاصی در خود ندارند و این شهرها و زندگی ما را بیروح و حتی ناامیدکننده کرده است. در این بین، برگزاری مسابقات معماری توسط پلتفرمهای آنلاین همچون “طرح تو طرح”، فرصتی برای دموکراتیزه کردن دسترسی همهی سازندگان به معماران و توسعهی هنر معماری است که میتواند زندگی ما را تحت تاثیر مثبت خود قرار دهد.”
اثرگذاری بر رشد معماری و دسترسی به معماران در ۷ سال فعالیت پریسا حسنولی، همبنیانگذار و مدیرعامل “طرح تو طرح”، در ادامه به معرفی فعالیتهای این پلتفرم پرداخت و از برخی موفقیتها و دستاوردهای آن سخن گفت: “ارزش مالی بیش از ۱۲۰ پروژهی به مسابقه گذاشته شده در طرح تو طرح نزدیک به ۴۰ هزار میلیارد تومان و ارزش مالی پروژههایی که در مسابقات “طرح
تو طرح” برنده و اجرا شدهاند بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است. این نشان از اعتماد کارفرمایان به ما و مسابقات و اثرگذاری این پلتفرم در صنعت ساختمان دارد و نتیجهی مستقیم آن، افزایش کیفیت، کارایی و زیبایی پروژههای مهم ساختمانی کشور است. همچنین برگزاری بیش از ۱۲۰ مسابقه و فراخوان معماری از پروژههای مهم ساختمانی با بیش از ۲۰۵ برنده، جذب نزدیک به ۴۰۰ دفتر معماری در پلتفرم، جذب بیش از ۵۵۰ سازنده و گروه ساختمانی، پرداخت نزدیک به ۱۳ میلیارد تومان جوایز به معماران منتخب (معادل ۲۵ میلیارد تومان به قیمت روز) و مهمتر از همه، میانگین جوایز ۵۱۰۰ دلاری در سال ۱۴۰۱ که بیش از میانگین جهانی است، دستاوردهای مهم این پلتفرم به شمار میروند و باعث شدهاند که بتوان “طرح تو طرح” را یک پلتفرم موفق حتی در مقایسه با پلتفرمهای مشابه جهانی دانست.
جذب سرمایه برای توسعهی پلتفرم و اکوسیستم معماری
حسنولی، در ادامه از جذب سرمایهی ۱۰ میلیارد تومانی این پلتفرم از گروه ساختمانی تنیاکو خبر داد و گفت: “این سرمایهگذاری نقطه عطفی در مسیر توسعهی طرح تو طرح است. ما قصد داریم با استفاده از این منابع، پلتفرم طرح تو طرح را توسعهی فنی و تجاری داده تا به طور چشمگیری تعداد، کیفیت و سرعت برگزاری مسابقات معماری را افزایش دهیم. این توسعه به کارفرمایان و معماران امکان خواهد داد تا ابزارهای کاملتر و بهینهتری را برای توسعهی کسبوکارشان در اختیار داشته باشند و در نهایت، معماری، سهم بیشتری از پروژههای ساختوساز کشب کند.”
سجاد متینرزم، مدیر ارتباطات بازاریابی گروه ساختمانی تنیاکو نیز در مورد سرمایهگذاری این شرکت در طرح تو طرح توضیح داد: “تنیاکو یک گروه ساختمانی معتبر با سابقهی بیش از نیمقرن فعالیت (۵۳ سال) است که در زمینهی سرمایهگذاری و توسعهی پروژههای ساختمانی فعالیت میکند. این شرکت با درک نیازهای جدید در معماری و صنعت ساختمان، ارزشهای خود را بر اساس نوآوری، تمایز و خلاقیت قرار داده است و میدانیم همانگونه که فناوری و اینترنت دنیای کسبوکار، صنعت و خدمات را در همهی حوزهها متحول کرده است، به زودی در صنعت ساختمان و معماری نیز نقش مهمی ایفا خواهد کرد. از دید ما دیگر نمیتوان در برابر تحولات روز بیتفاوت ماند یا مقاومت کرد.”
متینرزم در مورد شراکت جدید خود در طرح تو طرح افزود: “مجموعهی تنیاکو، تجربهی خوبی از مسابقات معماری در “طرح تو طرح” برای پروژههای مختلف داشت و از نتایج این همکاری و آشنای
ی با معماران جدید از طریق این پلتفرم، پروژههای موفقی خلق شد. همین مساله باعث شد، همکاری خود را به شکل عمیقتری با “طرح تو طرح” شکل دهیم و ایدهی سرمایهگذاری شکل گرفت. در کنار مزایای مستقیم این سرمایهگذاری، گروه ساختمانی تنیاکو به دنبال نقش بزرگتری در توسعهی دیجیتال و نوآورانه در معماری و ساختوساز و توسعهی اکوسیستم معماری است.”
نمایشگاه و رویداد “طرحی نو”، گرد هم آمدن اکوسیستم معماری و ساختمان ایران
قبل از این کنفرانس خبری، رویداد “طرحی نو” با حضور اهالی صنعت ساختمان، کارآفرینان، سرمایهگذاران و معماران برجستهی کشور در خانه کارمان تهران برگزار شد و گزارشی از وضعیت مسابقات معماری جهان ایران و دستاوردهای پلتفرم “طرح تو طرح” توسط مدیران آن ارائه شد. سپس در پنلی چالشی و با اجرای سیاوش صفاریانپور، دکتر کوروش فتحی، مهندس علی کرمانیان، مهندس رضا غیابی و دکتر حسین محمودی، چالشها، فرصتها و تهدیدهای مسابقات معماری و پلتفرمهای این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گرفت که با استقبال خوب حضار روبهرو شد.