معماری خانه ادیان ابراهیمی، یک اجتماع از سه فضای مذهبی شامل یک مسجد، یک کلیسا و یک کنیسه را در خود جای داده است؛ همگی بر روی یک ساختار شامل یک تالار و یک باغ بلند متمرکز شده اند. این مکان به عنوان یک محور جامعه سازی برای گفتگو و تبادل اندیشه در میان ادیان عمل می کند و ارزش های همزیستی، مسالمت و پذیرش را در ارتباط با باورها، ملیت ها و فرهنگ های متنوع تقویت می کند. بازدیدکنندگان در هر یک از مراکز مذهبی این خانه می توانند شاهد مراسم دینی باشند، به تلاوت کتاب مقدس گوش فرا دهند و در مراسمات مذهبی شرکت کنند. این مقاله همچنین تصاویری از طراحی معماری خانه ادیان ابراهیمی را به نمایش می گذارد.
معماری خانه ادیان ابراهیمی
پروژه ی معماری خانه ادیان ابراهیمی با مساحت ۶۵۰۰ مترمربع، در سال ۲۰۲۳ توسط گروه Adjaye Associates در شهر ابوظبی، پایتخت امارات، اجرا شد. در این پروژه، فرم طراحی شده به منظور جلب ویژگی های سه دین مختلف استفاده کرده و با حفظ تفاوت های آنها، همگرا به یک شکل مشترک می پیوندد. سه مکعب که بر روی یک پایه قرار گرفته اند، هرکدام از این دین ها را از طریق نمادهای خلقت، آب، و نور به تصویر می کشند. هر عبادتگاه در یک حیاط مجزا واقع شده است، و هنگام ورود به هر یک از این فضاها، نور به بازدیدکنندگان آشکار می شود. این فضا، درحالی که وحدت بین ادیان را نمایان می کند، به طریقی هم به نمایان گری از ویژگی های هر یک از مذاهب اشاره می کند.
در خانه ادیان ابراهیمی، یکی از سه مکعب به نام مسجد امام الطیب قرار دارد. این مسجد به سمت مکه جهت گیری دارد و ساختار آن به گونه ای طراحی شده است که احساس نظم و ثبات را به نمایش می گذارد. چهارستون مسجد، توجه افراد را به سمت محراب جلب می کند. محراب این فضا با استفاده از سنگ ساده طراحی شده و از دو طرف آن دیوارهای مشبک به کار رفته اند که نور را به داخل فضای مسجد منتقل می کنند.
در خانه ادیان ابراهیمی، کلیسای سنت فرانسیس با جهت گیری به سمت طلوع خورشید در شرق و با حضور یک جنگل از ستون ها، طراحی شده است که یک فرم خاص را ایجاد می نماید تا نور به داخل فضا وارد شود. محراب این کلیسا الهام گرفته از کلیسای سنت پیتر سایبانی با ساختار چوبی است. عبادتگاه به شکل صلیبی طراحی شده و در کنار آن یک فضای تعمید با فرم مخروطی و پنجره های پراکنده در قسمت بالای آن قرار دارد که نور را به داخل فضای دینی منتقل می کند.
در خانه ادیان ابراهیمی، کنیسه موسی بن میمون به سمت اورشلیم جهت گیری دارد. این کنیسه از یک ترکیب سه ستون با شکل V به منظور ایجاد یک صفحه میان فضای داخلی و خارجی استفاده می نماید. این ستون ها با شاخه های خرما به صورت لایه هایی روی هم افتاده، از سوکا الهام گرفته اند و این مجموعه با این ترکیب، یک ارتباط معنوی به مفهوم شاخه های خرما ایجاد می کند.
فضای گردهمایی در معماری خانه ادیان ابراهیمی، به هیچ دین خاصی وابسته نبوده و به عنوان یک مجمع چهارم، به منظور جلب جامعه به گردهمایی در یک فضای شامل حیاط، ورودی مرکزی، کتابخانه، فضای نمایشگاهی، و آموزش اجتماعی عمل خواهد کرد. این بخش از مجموعه، به عنوان یک مقصد غیردینی، جایی برای همگان ارائه می دهد تا در آنجا از طریق فعالیت های جمعی و تبادل ایده ها به هم پیوندند. باغ برافراشته نیز به عنوان یک مقصد استراحت و تماشا برای سه ساختار مذهبی خدمت می کند، همچنین از طریق ایجاد ارتباطات متقابل، حس هماهنگی را ترویج می کند و به طور همزمان فردگرایی این ساختارها را تأیید می نماید.
خانه ادیان ابراهیمی، یک مجموعه است که در آن مسجد، کلیسا و کنیسه در کنار یکدیگر جا گرفته اند. طراحی این مجموعه، همچنین از طریق نمایش وحدت و ارتباط بین ادیان، به هر یک از این فضاها شخصیتی خاص و منحصر به فرد می بخشد. برخاسته از این تنوع، این پروژه نه تنها به توضیح هر مذهب اختصاص یافته، بلکه نیز به ایجاد یک هماهنگی بین این ادیان پرداخته است.