گاهی اوقات معمار ها هم فراموش می کنند چگونه نمای ساختمان بعد از ساخت، دچار تغییر و تحول میشوند. معماری زمان زیادی را برای درک چگونگی استفاده انسان ها از ساختمان صرف می کند. اما گاه فراموش می کنیم این ساختمانها چگونه براثر آبوهوا تخریب میشوند.
پروسه تخریب نمای ساختمان بواسطه آب و هوا اجتناب ناپذیر و غیر قطعی است. این پروسه این سوال را پیش روی ما می گذارد: ساختمان چه زمانی کامل میشود؟ وقتی آخرین قطعۀ مبلمان را میآورند، یا آخرین آجرِ سقف کار گذاشته میشود، یا چند سال پس از استفاده؟
عوامل طبیعی به جای فرسایش می توانند به زیبایی نمای ساختمان کمک کنند. بنابر این بهتر است مصالحی انتخاب کنیم که با گذشت زمان زیبایی آنها بیشتر شود.
در ادامه مطلب از تهران سازان مصالح نمای ساختمانی که مرور زمان آنها را زیباتر می کند معرفی شده اند.
۱. سنگ / لایم استون در نمای ساختمان
شما نمیتوانید زیبایی و کیفیتِ نمای ساختمانهای سنگیِ قدیمی را انکار کنید. این مسئله خود بیانگر این واقعیت است که این نوع مصالح از چه کیفیتی برخوردار هستند. ساختمانهای سنگی که در طول دههها یا حتی میتوان گفت سدهها دوام آوردهاند هنوزهم سازههای شاخص و برجستهای هستند. با اینکه طبیعت و دیگر عوامل آنها را دچار فرسایش کردهاند بازهم نمونههای باشکوهی به شمار میروند.
سنگ، به شکلی باورنکردنی، یک ماتریال انعطافپذیر است. نهتنها میتوان از آن در سازه های بنایی بهره برد، بلکه این قابلیت را نیز دارد که در نمای سنگی به کار رود.
۲. چوب ساج در نمای ساختمان
چوب ساج جزو مرغوبترین چوبهایی است که دوام زیادی دارد و به مراقبت چندانی نیز نیاز ندارد. لوییز خان یکی از طرفداران بزرگ چوب ساج بود. پنجرههای مؤسسۀ «سالْک» که با ماتریال ارگانیک قاب گرفته شدهاند به شکلی زیبا توانستهاند مکملِ برآمدگی خشنِ بتونی آن باشند. علاوه بر ساختمانها، از چوب ساج عمدتاً برای مبلمانِ فضای باز و قایق سازی استفاده میشود، چراکه تاحدزیادی در برابر پوسیدن مقاوم است و برخلاف دیگر چوبها، کمتر دچار تغییر شکل میشود. باوجوداینکه چوب ساج در طول زمان زیبایی خود را حفظ میکند، باید مطمئن باشیم که استفاده از این چوب سخت نواحی گرمسیری نبایستی باعث فقر و فلاکت خانوادهها یا از بین رفتن مناطق جنگلی شود.
۳. فولاد زنگ زده در نمای ساختمان
این فهرست نمیتواند بدون نامبردن از فولاد زنگ زده تکمیل شود. لایۀ نارنجیِ مشخص و متمایزِ آن که در سطح ماتریال دیده میشود بهمثابه یک روکشِ اکسیدیِ منفعل است که از اکسیدهشدن (اکسیداسیون) بیشترِ فولاد جلوگیری کرده و بهنوعی از آن محافظت میکند. تثبیت لایۀ بیرونی معمولاً چهار تا شش ماه طول میکشد و بسته به وضعیت آبوهوا این لایه میتواند نارنجی، قرمز، قهوهای، آبی، یا سیاه شود. برخلاف ظاهرِ زنگزدۀ فولاد، میتوان گفت که این ماتریال در مقابل زنگزدگی و خوردگی بسیار مقاوم است و استقامت بالایی دارد. همین مسئله باعث شده است که فولاد در مقایسه با دیگر آلیاژهای آهن خواهان بیشتری داشته باشد.
۴. چوب کاج در نمای ساختمان
چوب کاج در طول زمان رنگ آبی خاکستری می گیرد. سطح بدون پوششِ آن شکلی طبیعی و زیبا دارد و شما میتوانید با استفاده از رنگدانههای روغنی آن را در برابر امواج فرابنفش مقاوم کنید. زیباییِ این پوشش زمانی بیشتر نمایان میشود که با منظرۀ طبیعیِ اطرافِ خود نوعی ارتباط بصری ایجاد کند.
۵. سنگ مرمر در نمای ساختمان
چیزی در مورد سنگ مرمر هست که ما را یاد بناهای روم باستان می اندازد. چیزی که به این متریال شکوه می دهد. قطعات سنگ مرمر کمیاب اما بسیار نفیس هستند. بافت دیداری سنگ مرمر بسیار چشم نواز است و با مرور زمان زیبا تر می شود. ترکیب این سنگ با مصالح تیره کنتراستی دیدنی به معماری نمای ساختمان می دهد.
۶. مس و برنز در نمای ساختمان
مس فلزی است که به خاطر بوجود آمدن لایۀ سبزرنگ در سطحِ خود معروف شده است. این لایۀ سبزرنگ باعث میشود که این فلز در یک محیط تمیز تا سی سال و در مناطق صنعتی درحدود پنج سال دوام بیاورد. فرسایش این لایۀ سبز براثر کربنات مس و سولفات مس است. و در واکنش با اکسیژن هوا شکل میگیرند، سپس یک لایۀ محافظ برای آن به وجود میآورند. برنز نیز به شکلی مشابه اکسیده میشود و به شکل یک لایۀ سبز رنگ با ته رنگ برنزی شدید درمیآید.
فهرست محتوا