کنتاکتورها یکی از مهمترین تجهیزات در سیستمهای برق صنعتی هستند که مراقبت از آنها در برابر رطوبت اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر برای شما هم این سؤال پیش آمده که آیا کنتاکتور ضد اب داریم، باید بگوییم که بله؛ در ادامه این مقاله میتوانید ما را همراهی کنید تا بیشتر درباره کنتاکتورها و البته مدلهای ضد آب این قطعات صحبت کنیم.
اهمیت خرید کنتاکتور ضد اب بهجای مدلهای معمولی
بیایید این مقاله را با این موضوع شروع کنیم که اصلاً چرا باید از کنتاکتور ضدآب استفاده کنیم؟
کنتاکتورها همواره یکی از قطعات مهم و حیاتی در مدارهای برقی صنعتی هستند که وظیفه کنترل و قطع و وصل کردن جریان در مدار را خواهند داشت. این قطعات همواره در معرض آسیبهای مختلفی هستند که میتوانند به کنتاکتور شما آسیب برسانند و یا طول عمر آن را کاهش دهند؛ یکی از مهمترین و رایجترین آنها نیز آسیبهای محیطی مانند ورود رطوبت و گردوغبار به داخل کنتاکتور و فرسوده کردن قطعات داخلی آن است.
کنتاکتور ضدآب اما بهدلیل نوع بدنه مقاومی که دارد و در ادامه راجعبه آن نیز صحبت میکنیم، تا حد زیادی مانع از ورود این رطوبت و غبار به داخل خواهد شد و طول عمر و البته مقاومت بسیار بالاتری نسبت به مدلهای معمولی دارد.
**این نکته زمانی اهمیت پیدا میکند که از کنتاکتور و تابلوهای برق در محیطهای مرطوب یا شرایطی استفاده کنید که شانس آسیب دیدنشان بیشتر هم باشد. در این زمان دیگر استفاده از مدلهای ضدآب کنتاکتور واجب خواهد بود. همچنین شما در این صفحه میتوانید باکیفیتترین کنتاکتورهای ایران را مشاهده کنید که حتی در برابر رطوبت و غبار نیز مقاومت بسیار زیادی دارند.
توضیحات کامل درباره کنتاکتور ضدآب
تا اینجای مقاله متوجه شدید که چرا انتخاب کنتاکتور ضدآب بهجای مدلهای معمولی آن بسیار اهمیت دارد.
حالا میخواهیم کمی راجعبه خود این محصول نیز صحبت کنیم. کنتاکتورهای ضدآب معمولاً از قطعاتی ساخته میشوند که مقاومت بسیار بالایی دارند و همچنین در برابر نفوذ آب یا ذرات گردوغبار نیز مقاوم هستند. این مورد را با بررسی IP کنتاکتور هم میتوانید بررسی کنید که در ادامه به شما توضیح خواهیم داد.
بسیاری از کنتاکتورهای ضدآب دارای یک محفظه پلاستیکی (مانند تصویر زیر) هستند که درواقع محافظی برای این قطعات میشود و خود کنتاکتور در داخل آن قرار خواهد گرفت.
جنس بدنه کنتاکتورهای ضدآب عموماً از موادی مانند پلاستیک ABS است که مقاومت زیادی در برابر حرارت، مواد شیمیایی، رطوبت و… خواهند داشت و بهراحتی میتوانند کنتاکتور شما را در برابر این خطرات بیمه نمایند.
حرف IP در کنتاکتورها به چه معناست؟
احتمالاً این حرف را روی کنتاکتورها یا حتی بسیاری از قطعات الکتریکی دیگر مشاهده کرده باشید که در کنار آن از دو عدد نیز (مثلاً IP 68) استفاده شده است.
حرف IP درواقع مخفف International Protection یا Ingress protection و به معنای درجه حافظت کنتاکتور (یا قطعات دیگر) است که میزان نفوذپذیری این قطعه را در برابر رطوبت و گردوغبار اندازهگیری میکند.
IP شامل دو عدد در مقابل خود میشود که عدد اول (سمت چپ) نشاندهنده میزان نفوذپذیری در برابر جامداتی مانند گردوغبار، و عدد دوم (سمت راست) هم بیانگر میزان نفوذپذیری و مقاومت قطعه در برابر رطوبت و مایعات است.
عدد اول (گردوغبار) یک عدد از 0 تا 6 و دومی (رطوبت) عددی از 0 تا 9 خواهد بود. هرچه این عدد بالاتر برود نشان از مقاومت بیشتر قطعه خواهد داشت. بنابراین بیشترین مقاومت یک کنتاکتور در برابر چنین آسیبهایی را میتوان با شاخص IP 69 نمایش داد، هرچند که اعدادی مانند IP 68 و IP 67 نیز در بازار رایج هستند.
پس برای خرید کنتاکتور ضدآب حتما به این شاخص نیز توجه داشته باشید.
نکات مهمی برای خرید کنتاکتور ضدآب
حال که بهطور کامل با کنتاکتورهای ضد اب آشنا شدید، بیایید در قسمت آخر این مقاله این مورد را بررسی کنیم که به چه موارد مهم دیگری نیز غیر از ضدآب و مقاوم بودن کنتاکتور باید قبل از خرید این قطعه توجه داشته باشیم.
ظرفیت کنتاکتور: کنتاکتور انتخابی شما باید نسبت به مداری که در آن قرار میگیرد، ظرفیت انتقال جریان برق را داشته باشد. اگر این ظرفیت کمتر باشد ممکن است کنتاکتور داغ کرده و آسیب ببیند.
نوع مناسب کنتاکتور: برای برخی از شرایط خاص باید از کنتاکتورهای خاصی استفاده کنید تا عملکرد مدار بهدرستی ادامه یابد. برای مثال زمانی که در مدار از بانکهای خازنی استفاده میشود، حتماً نیاز است که کنتاکتورهای خازنی تهیه کنید تا توان مقاومت در برابر جریان شدید و اتصالهای کوتاه اولیه را داشته باشد. پس حتماً برای چنین مواردی از کنتاکتورهای خازنی ضد آب استفاده کنید.
کیفیت کنتاکتور: خرید کنتاکتور ضداب مطمئن از یک فروشگاه معتبر که از برند و جنس خوبی برخوردار باشد نیز یکی دیگر از موارد مهم است. همچنین این قطعات را بررسی کنید تا مطمئن شوید که استانداردهایی مانند CE یا IEC را نیز داشته باشند.
نوع برق ورودی به بوبین: بوبینها یکی از قطعات مهم داخل کنتاکتور هستند که میتوانند از برقهای مستقیم DC یا غیرمستقیم AC استفاده کنند. باید دقت داشته باشید که نوع برق مصرفی کنتاکتور شما با برق ورودیتان حتماً یکی باشد.
بررسی مدل و اندازه: هنگام خرید انواع کنتاکتور باید حتماً دقت داشته باشید که اندازه آن مناسب استفاده شما باشد. همانطور که مشاهده کردید برخی از مدلهای ضداب کنتاکتور شامل یک جعبه محافظتی هستند که میتواند سایز کنتاکتور را بیشتر کند و برای همین مهم است که حتماً اندازه مناسب را تهیه کنید.
سخن نهایی
اگر بهدنبال خرید یک کنتاکتور مقاوم بودید که در برابر آسیبهای محیطی مختلف دوام بالایی داشته باشد و سؤالتان این بود که ایا کنتاتور ضد اب داریم یا خیر، تلاش کردیم تا در این مقاله تا حد ممکن به این سوال شما جواب داده و اطلاعات مفیدی را درباره این قطعه خدمت شما ارائه دهیم. البته اگر سوالی درباره کنتاکتورهای ضد اب برایتان باقی مانده است یا تجربهای در استفاده از این قطعات دارید، خوشحال میشویم تا در بخش نظرات سایت دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید. سپاس از همراهیتان.
فهرست محتوا