حسین امانت متولد سال 1321 و دانش آموخته ی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. او در بیست و چهار سالگی و پس از فارغ التحصیلی از رشته معماری دانشگاه تهران در مسابقه ای برای طراحی نمادی ایرانی اسلامی از «ایران مدرن» شرکت کرد و در این مسابقه برنده شد. نتیجه اولین کار دوران حرفه ای او بنایی است که سال هاست به عنوان نمادی از ایران شناخته می شود: برج آزادی تهران.
حسین امانت از بهائیان ایرانی الاصل بود که خانواده مادری او اهل همدان و پدرش کاشانی بود.
حسین امانت طی مسابقه ای که به مناسبت جشن های 2500 ساله ی شاهنشاهی ایران و به دستور فرح دیبا برگزار می شد، در رقابت طراحی برج آزادی(شهیاد) تهران پیروز شد و طرح پیشنهادی وی به یکی از نمادهای شهر تهران تبدیل گردید. در واقع برج آزادی بنایی اصیل دارای طرحی ایرانی و نمایانگر ایران مدرن می باشد. برج آزادی تلفیقی از معماری دوران هخامنشی – ساسانی و اسلامی است که حسین امانت طراحی آن را طبق معماری ایرانی – اسلامی انجام داد.
این بنای سه طبقه دارای چهار آسانسور و دو راه پله و ۲۸۶ پلکان است.
مساحت زیر بنای این میدان، حدود ۷۸ هزار مترمربع است و بنای آن به صورت دروازهای به ارتفاع حدود ۴۵ متر ساخته شده است که پنج متر آن داخل زمین فرو رفته است.
حسین امانت نه تنها در ایران بلکه در دنیای معماری شناخته شده است و آثار شاخص وی توجه همه را به خود جلب نموده است. حسین امانت معمار برج آزادی، دانشگاه صنعتی شریف، چندین مدرسه، کتابخانه و مراکز تفریحی و… در ایران است. آثار خارج از کشور وی، امانت را به شهرت جهانی رساند. وی پس از انقلاب مجبور به ترک ایران شد. در حال حاضر امانت به عنوان شهروندی کانادایی تبار در دفتر معماری اش در کانادا مشغول به فعالیت و انجام پروژه های بین المللی است.
برج آزادی، معروف ترین اثر حسین امانت
برج آزادی که نمادی از شهر تهران محسوب می گردد، در سال 1349 توسط حسین امانت 24 ساله طراحی گردید. نام این اثر برج شهیاد آریامهر بود که به دستور فرح دیبا برای یادبود جشن های 2500 ساله ی شاهنشاهی ایران طراحی و ساخته شد. نام این اثر پس از انقلاب به برج آزادی تغییر یافت. برج آزادی تلفیقی ار معماری مدرن و سنتی ایرانی می باشد که در طراحی و ساخت آن، حتی به جزئیات اجرای بنا و نحوه چیدمان سنگ ها دقت فراوانی شده است و در نهایت به بنایی بی نظیر در طراحی و اجرا مبدل شده است.
برج آزادی به صورت تندیسی ساخته شده، که به عنوان نماد شهری کاربرد دارد. طاق آن از زمین، ۲۳ متر فاصله دارد و دارای هشت بخش مجزا است.
عرض پایه این بنا ۶۶ متر است و ساختن آن بیست و هشت ماه زمان برده است. در محوطه میدان، ۶۵۰۰۰ مترمربع، به صورتی زیبا باغچه بندی و گل کاری شده است. در ساختمان آن ۲۵۰۰۰ قطعه سنگ به کار رفته و ۹۰۰ تن آهن مصرف شده است.
مجموعه فرهنگی آزادی، متشکل از چند بخش در طبقه تحتانی برج آزادی قرار دارد و شامل موزه، کتابخانه، واحد سمعی و بصری، سالن نگارخانه و نمایشگاه، سالن اجتماعات، سالن برگزاری همایش و کنفرانس است.
مجموعه فرهنگی با ۵۰۰۰ مترمربع در برگیرنده برج اصلی نیز هست.
کتابخانه مجموعه، با مساحتی حدود ۲۷۱۵ مترمربع و بیش از ۵۰۰۰۰ جلد کتاب، بسیار مجهز است و کتابخانه محققان و مؤلفان نیز، با مساحت ۲۴۳ مترمربع، مکانی است که از طریق ۳۰ دستگاه کامپیوتر به شبکه های اطلاع رسانی داخلی و خارجی متصل است.
یکی از ویژگی های موزه این بنا وجود تکه سنگی از کره ماه است که ریچارد نیکسون، رئیس جمهور سابق امریکا، در سفر به ایران به این موزه اهدا کرده بود.
سبک و سیاق حسین امانت
در برخی آثار حسین امانت سبک معماری کلاسیک یونان به چشم می خورد هرچند دقت به جزئیات طراحی چیز دیگری را بازگو می نماید. اما آنچه در تمامی پروژه های امانت به چشم می خورد، فرهنگ ایرانی و نیم نگاهی به معماری سنتی ایرانی در قالبی مدرن است. از جمله مواردی که در آثار حسین امانت به چشم می خورد، اجرای اصول هندسه و معماری سنتی ایرانی در تمام پروژه های مدرن خود می باشد. امانت جوایز مهمی بابت طراحی های منحصر به فرد خود دریافت کرده است و در کنفرانس های آموزشی و فرهنگی بسیاری سخن گفته است.
آثار شاخص حسین امانت
ساختمان ابن سینا دانشگاه صنعتی شریف در سال 1354: مجموعه این سینا دانشگاه صنعتی شریف شامل کلاس های عمومی برای برگزاری کلاس های درس، کتاب خانه، آمفی تئاتر، و چندین ساختمان برای رشته های مختلف می باشد. هدف امانت از طراحی این دانشگاه، طراحی فضایی سیال است که بتوان فضاهای مورد نیاز یک دانشگاه را به اقتصادی ترین شکل ممکن در آن جا داد. ساختمان های این مجموعه به گونه ای در کنار هم قرار گرفته اند که حیاط هایی بسته ایجاد می کنند که این حیاط ها از طریق ستون ها و طاق ها از هم جدا می شوند. ترکیب این ساختمان ها و فضاها، تداعی کننده مدارس سنتی ایرانی میباشد.
دانشکده مدیریت دانشگاه تهران
ساختمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران
شهرک تفریحی دریا کنار
موزه ی زیرزمینی برج آزادی
مشرق الاذکار در ساموآ
مرکز بهاییان در ویرجینیا ایالات متحده آمریکا
مرکزبهاییان در تگزاس آمریکا
ساختمان مقر بیت العدل اعظم، از ساختمان های حول مقام اعلی، بارگاه باب در حیفا
دارالتبلیغ بین المللیاز ساختمان های حول قوس مقام اعلی
محفظه آثار بهایی از ساختمان های حول قوس مقام اعلی
مرکز آموزش بین المللی بهاییت – حیفا، اسرائیل، ۲۰۰۱ (از مجموعه ساختمان های مقر بیت العدل اعظم)
مشرق الاذکار در ساموآ
ساختمان لگاسی، برنابی کانادا، ۲۰۰۸
کتابخانه مرکزی دانشگاه سیچوآن پکن، چین، ۲۰۰۵
آسمانخراش هاریزونس، سن دیگو امریکا، ۲۰۰۱
ساختمان مرکزی رادیو تلویزیون پکن چین، ۲۰۱۱
ساختمان سفارت ایران در پکن
ساختمان مسکونی Legacy
ساختمان مسکونی Bayside
دفتر معماری حسین امانت، ونکوور کانادا، ۲۰۰۹
یادمان ملی هولوکاست، اتاوا کانادا،۲۰۱۴
جوایز و افتخارات
2001 جایزه موسسه بتن آمریکا
1995 برتری در طراحی ساختمان ، سنگ مرمر از مسابقات یونان
1985 جایزه تاکر برای تعالی معماری
1975 مدال سلطنتی پهلوی برای طراحی
1971 مدال هنر – وزارت معارف ایران
فهرست محتوا