شرکت تعاونی مسکن اعضاء سازمان نظام پزشکی با بیش از پانزده سال تجربه در امر تعاون و سازندگی و ارائه خدمات تولید انبوه واحدهای مسکونی جهت اعضاء خود بر این باوراست که ازروند پرشتاب ساخت و ساز ، توسعه و نوسازی کشور حداقل تا دو الی سه دهه کاسته نخواهد شد وفرصت مشارکت موثردریکی از بزرگترین کارگاه های معماری آغاز هزاره سوم را فراهم آورده است . این شرکت تا کنون توانسته است مالکیت مسکن را جهت اقشار فرهیخته جامعه در حد شایان ذکری ممکن سازد که تحویل بیش از هزار و پانصد واحد مسکونی گواهی بر این امر می باشد .
اهداف شرکت تعاونی مسکن نظام پزشکی
این شرکت با تکیه بر اصول و مفاهیم یاد شده ، اهداف فعالیت های آتی خود را که مبتنی بر اصول زیر می باشد را اعلام می دارد.
1 ) استفاده از تجربیات گرانقدر گذشته و رشد کیفی مهارت ها جهت ارائه خدمات شایسته تر به اعضاء محترم .
2 ) بهره گیری از فرصت های مساعد سرمایه گذاری مالی و فکری در کشور ، دستیابی به جایگاهی شایسته جهت مشارکت فعال و سازمان یافته در امر ساخت و ساز ، توسعه و نوسازی در سطح ملی جهت رضایت اعضاء محترم .
3 ) کسب حداکثر کیفیت ممکن در نتایج نهایی خدمات مهندسی از طریق بهینه سازی و مدیریت زمان – هزینه و ایجاد توازن بین مجموعه نیازها ، اهداف و توانمندی انسانی و منابع مالی بکار رفته در پروژه ها در راستای نیل به مقاصد فوق الذکر ، ایجاد ارتباطات تخصصی دوسویه ، حفظ و بهره گیری از نیروهای مستعد و تلاشگر و ارزشگذاری و تکیه بر سرمایه های انسانی و تجهیزاتی و اشاعه تجربیات فوق مدنظر خواهد بود
استان تهران – منطقه 19 ، شهرستان شمیرانات ، بخش مرکزی ، شهر تجریش، محله سوهانک ، کوچه شهید پیرحیاتی ، خیابان لاله ، پلاک -125 ، طبقه اول ، واحد
شکل گیری تعاونی مسکن
اول به این نکته اشاره کنیم که از نگاه قانون تعاونی مسکن به منظور تهیه زمین و ساختمان و خانه و آپارتمان های مسکونی و واگذاری آنها بصورت نقد یا اقساط به اعضای خود تشکیل میشود . در ادامه اختیارات دیگری از قبیل اجرا و نگهداری نیز به آن داده شده که ما بطور خلاصه بدان اشاره کردیم اما بطور کلی تعاونی مسکن میتواند توسط شخص یا اشخاصی به منظور ساخت یک ساختمان از ابتدا که شامل تهیه زمین ، اخذ مجوزات تا مراحل پایانی تشکیل میشود.
حال میتوان نتیجه گرفت که یک تعاونی میتواند توسط عده ای که هم صنف ، هم محله ، همکار تشکیل شود و نام هایی مانند تعاونی مسکن کارکنان ارتش شامل عده ای از کارکنان ارتش است که تشکیل تعاونی داده اند سپس از بین خود شخص یا اشخاصی را به عنوان مدیر عامل و هیات مدیره انتخاب کرده و مدیریت تعاونی برای مدیریت پروژه به آنها میسپارند.
بیشتر بدانید: دهمین نمایشگاه بین المللی عمران و ساختمان کیش
چه کسانی میتوانند تعاونی تشکیل دهند ؟
از آنجا که قانون هیچ گونه محدودیتی برای اشخاصی که میتوانند اقدام به تشکیل تعاونی کنند تعیین نکرده است و اشخاص واجد الشرایط را مشخص ننموده تشکیل تعاونی توسط هر شخصی امکان پذیر است.
حال هدف از تشکیل تعاونی بدینصورت میباشد که عده ای برای تامین نیاز سرمایه خود برای تکمیل پروژه اقدام به تشکیل تعاونی میکنند زیرا در این تنها میتوان در حین عملیات ساخت واحد تکمیل نشده را بصورت شرایطی و اقساطی واگذار نمود و در واقع پیش خرید ملک به این صورت وجه قانونی پیدا میکند.
از سوی دیگر تعاونی هایی وجود دارند که صاحب زمین هستند یعنی به عنوان مثال تعاونی مسکن وابسته به یک ارگان دولتی میباشد مانند پروژه مرجان که برای کمک به تامین نیاز مسکن کارکنان خود زمینی را به تعاونی واگذار میکند که معمولا با شرایط بسیار مطلوب و قیمت بسیار کم بصورت اقساطی از حقوق اعضای خود کسر خواهد کرد.
در این حالت تعاونی صاحب زمین است اما برای ساخت دیگر نمیتوان بصورت اقساطی و کسر از حقوق مراحل ساخت را پیش برد در این حالت تعاونی با مشارکت با پیمانکار و یا دعوت به پذیره نویسی از عموم مردم برای سرمایه گذاری اقدام به پیشبرد عملیات ساخت میبرد. البته شرایطی نیز وجود داشته که خود ارگان شرکت وابستهای را به عنوان پیمانکار معرفی کرده و عملیات ساخت را انجام میدهد و هزینه آن بصورت اقساطی از اعضا کسر میشود.
توجه داشته باشید این شرایط تنها برای اعضای اصلی تعاونی که از کارکنان اصلی هستند وجود دارد و در صورت واگذاری به شخص غیر عضو بسیاری از امتیازات از قبیل تسهیلات بانکی از خریدار جدید سلب میشود.
• شرکتهای تعاونی مسکن :
ماده 81 قانون شرکت های تعاونی بدون اشاره به اینکه چه اشخاصی با عضویت خود می توانند شرکت های تعاونی مسکن را تشکیل دهند مقرر می دارد :
« شرکت تعاونی مسکن برای تمام یا قسمتی از امور مندرج زیر تشکیل می شود »
1- تهیه زمین و ساختمان و خانه و آپارتمان های مسکونی و واگذاری خانه ها و آپارتمان ها نقداً یا به اقساط به اعضاء، همچنین ایجاد تأسیسات عمومی مورد استفاده مشترک آنان.
2- خرید واحدهای مسکونی و فروش آن به اعضاء نقدا و یا به اقساط
3- واگذاری واحدهای مسکونی ملکی شرکت به صورت اجاره به اعضاء
4- انجام خدمات نقشه کشی، مهندسی و معماری برای اعضاء و نظارت در ساختمان متعلق به آنها
5- انجام تعمیرات ساختمان های ملکی اعضاء و یا اقدام مربوط به لوله کشی و کابل کشی و ایجاد دستگاه های تهویه و حرارت مرکزی
6- نگاهداری و اداره ساختمان ها و تأسیسات و انجام خدمات عمومی مربوط .
• نکاتی در زمینه شرکت های تعاونی مسکن :
اول اینکه : همانطور که قبلا اشاره شد قانون اشخاصی را که واجد شرایط عضویت در شرکت تعاونی مسکن هستند را مشخص ننموده است و نمی توان از تعریفی که از شرکت های تعاونی مسکن شده مشخص نمود که چه اشخاصی می توانند عضویت این گونه شرکت های تعاونی را داشته باشند.
اما عرفا و منطقاً باید پذیرفت که اشخاص هم صنف، هم حرفه، همکار، هم محله، بدون قید محدودیت و در سراسر کشور، می توانند نسبت به تأسیس و تشکیل شرکت های تعاونی مسکن اقدام کنند؛ مانند شرکت تعاونی مسکن کارمندن وزارت بهداری، شرکت تعاونی مسکن کارگران کارخانه های … شرکت تعاونی مسکن کارمندان اداره ثبت اسناد و غیره .
دوم اینکه : از آنجایی که مسئله مسکن یکی از مسائل حاد و مهم کشور ما محسوب می گردد منابع مالی در شرکت های تعاونی مسکن محدود و منحصر به سرمایه شرکت نمی باشد بلکه دولت به حق در این زمینه پیشگام گردیده و با در اختیار گذاشتن اعتبارات بانک مسکن ایران ( در حدود مقررات) و در مورد شرکت های تعاونی کارگری با قرار دان اعتبارات بانک رفاه کارگران، شرکت های تعاونی مسکن را در انجام مقاصد خود مساعدت می کند. این است که به موجب ماده 82 قانون شرکت های تعاونی، منابع مالی و اعتباری شرکت های تعاونی مسکن عبارتند از:
1- سرمایه و ذخایر شرکت
2- پس انداز اعضاء برای تهیه مسکن
3- اعتبارات بخش دولتی شامل قسمتی از اعتبارات بانک مسکن ایران در حدود برنامه های مصوب سالانه آن بانک و اعتباراتی که بدین منظور بانک مرکزی ایران می تواند در اختیار آن بانک قرار دهد و اعتبارات از محل برنامه های عمرانی از طریق بانک مسکن ایران.
4- سایر منابع اعتباری که به وسیله اشخاص و مؤسسات در اختیار این شرکت ها گذاشته می شود.
5- در مورد شرکت های تعاونی کارگری مسکن علاوه بر منابع مالی واعتباری مذکور در این ماده بانک رفاه کارگران نیز منابع مالی و اعتباری لازم را برای این شرکت تأمین می کند.
سوم اینکه : علاوه بر این امتیازاتی که به شرکت های تعاونی مسکن داده شده امتیازات ویژه دیگری نیز به شرکت تعاونی مسکن داده شده که حائز اهمیت است. از این قرار:
اولاً: بانک های مزبور تا 80 درصد هزینه های طرح های ساختمانی شرکت های تعاونی مسکن را به متقاضیان اعتبار اعطا می کنند.
ثانیاً: در نرخ بهره و شرایط پرداخت اعتبار و وام تسهیلات لازم را در نظر می گیرند.
ثالثاً: چنانچه شرکت های تعاونی قادر به خانه سازی و آپارتمان سازی نباشند با تصویب مجمع عمومی می توانند زمین های خریداری شده را به اعضاء بفروشند یا نسبت به تبدیل آن اقدام کنند.( تبصره های ماده 82-81 قانون شرکت های تعاونی).
رابعاً: در شرکت های تعاونی مسکن انجام معاملات و ساختمان و تمام اقداماتی که در اساسنامه پیش بینی شده برای غیرعضو ممنوع است. (ماده 83 قانون شرکت های تعاونی).
• شرکت های تعاونی اعتبار:
بنابر تعریف ماده 84 قانون شرکت های تعاونی، شرکت های تعاونی اعتبار بین افراد گروه های شغلی مختلف طبق آیین نامه ای که به وسیله وزارت تعاون تهیه خواهد شد و به تصویب شورای پول و اعتبار خواهد رسید برای مقاصد زیر تشکیل می شود :
1- بازکردن حساب های سپرده مختلف، منحصراً برای اعضای شرکت
2- پرداخت وام با دریافت بهره به اعضای شرکت
3- انجام سایر خدمات اعتباری برای اعضاء در حدود امکانات
• نکاتی چند در خصوص شرکت های تعاونی اعتبار:
_ درباره « گروه های شغلی » مندرج در ماده فوق، تعریف دقیق و مشخصی نشده و معلوم نیست منظور و مقصود از « افراد گروه های شغلی » چه کسانی هستند. به ناچار باید افراد یک صنف، یک رسته، یک شغل را از افراد « گروه های شغلی » دانست.
_ در شرکت تعاونی اعتبار مطابق ماده 85 قانون شرکت های تعاونی، به دلیل اینکه موضوع وهدف و مقصود اعضاء به دست آوردن اعتبار و وام از شرکت تعاونی است، مازاد برگشتی باید عیناً به حساب ذخیره قانونی غیر قابل تقسیم شرکت منتقل گردد و قابل تقسیم بین اعضاء نیست.
_ شرکت تعاونی اعتبار، طبق ماده 86 قانون فوق، اجازه ندارد جز برای اعضای خود عملیات اعتباری برای شخصی انجام دهد و عملیات اعتباری برای غیرعضو در این گونه شرکت ها منع گردیده است.